Brené Brown - onderzoekster en schrijfster van het boek ‘De kracht van kwetsbaarheid,’ heeft onderzoek gedaan naar tegenstellingen betreffende gevoelens. Uit dat onderzoek onder 4000 mensen kwam o.a. naar voren dat de tegenstelling van verbondenheid – erbij willen horen is. Dus dat betekent dat als je wilt dat iemand je lief heeft en je wil verbinding in je relatie of vriendschap, dat het er niet om gaat dat jij je bezig houdt met de verwachtingen van je partner. Maar dat je herkent wat je eigen behoefte is en je leert je daarover te uiten. Niet de beweging andersom; volgens mij vind jij deze groene trui mooi, dan zal ik die maar aandoen. Je bekent dan eigenlijk geen kleur, je laat dan niet zien wat jij mooi vindt, waar jij voor staat en dus eigenlijk laat je niet zien wie je bent. Je denkt dat je het doet uitliefde voor de ander maar de ander weet dan eigenlijk niet wat hij aan je heeft, hij denkt: ‘hé, zij vindt groen mooi!’ Het blijkt, dat mensen, ondanks dat de boodschap pijnlijk is, meer waardering hebben voor de waarheid dan pijn verzachtende maatregelen.
Ik hoop dat ik hem meegeef, dat het goed is zoals hij het doet.
Als ik kijk naar onze toekomstige generatie, degene die al van jongs af aan opgroeien met reclames en sociale media, dan zit de kwetsbaarheid van onze samenleving in het erbij willen horen. Maar als onze kinderen door media en ons gedrag leren dat erbij horen is wat je gelukkig maakt, dan leren we onze kinderen het verkeerde. We leren ze dan, dat ze zelf niet goed genoeg zijn zoals ze zijn. Mijn zoontje van 4 draagt geregeld twee verschillende sokken, hij vindt dat mooi. Ik moest er even aan wennen en dacht; ‘Waarom niet?’ Waarom zou je ook persé dezelfde sokken aan twee verschillende voeten moeten dragen? Hij is er blij mee en hij kijkt er trots bij. Ik hoop dat ik hem meegeef, dat het goed is zoals hij het doet. De kern van de zaak is, dat ik hem wil meegeven, dat hij in zijn eigen tempo en ontwikkeling leert herkennen wie hij zelf is. Natuurlijk hoop ik, dat hij dan geen buikpijn krijgt als hij naar school gaat. Dat hij vriendenboekjes mag invullen, dat kinderen hem leuk vinden zoals hij is. Dat hij leert, dat de kracht uit hemzelf komt en dat hij die niet gaat vinden bij een ander. Dat hij leert dat echte relaties, met verbondenheid, ontstaan vanuit kwetsbaarheid, dat sommige een andere mening hebben over je verschillende sokken en hij daarom misschien afgewezen zal worden. Dat mijn vaderhart dan even pijn zal doen, maar ik zal me proberen moedig te gedragen en me er niet in mengen.
Ik denk, dat als we allemaal iets kleur bekennen, dat we dan letterlijk en figuurlijk een gezondere samenleving krijgen. Dat je herkent en accepteert wie je bent en kunt waarderen dat een ander mens daadwerkelijk anders is, dat juist dat de samenleving en ons eigen leven interessant en leuk maakt. Dat dat letterlijk en figuurlijk kleur geeft aan de maatschappij. En dat het verbinding geeft. In mijn vak als haptotherapeut zet ik me daarvoor in. Mensen bijstaan in het herkennen van wie je bent, wat je wilt en dat je leert je daarover uit te spreken, ondanks dat dit moeilijk is of soms pijnlijk voor een ander. Maar als je een echte vriend bent, durf je te laten zien wie je bent.
# Haptonomie # Haptotherapie # Hapto # Persoonlijke ontwikkeling # Coaching # Topsportbegeleiding