‘Zeg, wat is Hapto of haptonomie of -therapie nou eigenlijk?’Die vraag krijg ik geregeld. De reacties na mijn uitleg, daar word ik erg vrolijk van. Ik merk door de snelle groei in mijn praktijk, dat er vraag is. Hapto is hot, maar waarom?
Ik leg haptonomie uit als het bestuderen van je eigengebruiksaanwijzing in contact met de ander. Een soort van mediteren of mindfulness in contact met de ander. Meditatie en mindfulness daarvan is ondertussen bewezen dat het een duidelijk positief effect heeft op iemands welbevinden en ‘lichamelijk’ functioneren. Ik ben ervan overtuigd, gezien de effecten bij mensen, dat haptotherapie deze invloed ook heeft. Het is helaas alleen nog onvoldoende onderzocht. Maarr…wat nog niet is bewezen hoeft nog niet slecht te zijn. In tegendeel, de mooiste dingen zijn tot stand gekomen nog voordat het überhaupt bewezen was.
Meditatie en mindfulness zijn (oefen)vormen van gewaarworden en opmerkzaamheid van je gevoelsleven, lichaam en gedachten die je voornamelijk ‘in je eentje’ doet. Voor de grap om het onderscheid te maken zeg ik wel eens; ‘Meditatie en mindfulness kun je (als je eenmaal getraind bent) ook in de avond op je zolderkamer uitvoeren, dat is ook het mooie ervan. Maar veel van die gevoelens, gedachtes en lichamelijke reacties gebeuren overdag in contact met andere mensen. Bij haptotherapie ga je net als bij meditatie of mindfulness van moment tot moment stilstaan bij je gevoelens, gedachten en lichamelijke reacties maar dan in contact met de ander. Net even een stapje extra dus.
‘En waarom is Haptotherapie dan zo hot?’ Omdat we de hele dag door met mensen te maken hebben. Werknemers, werkgevers, familie, kinderen, vrienden, man, vrouw enn…nu vertel ik je het neusje van de zalm. ‘Deze interacties hebben invloed op jouw gevoel, lichaamsspanning en gedachten elk moment elke dag weer.’ Ik zal enkele voorbeelden geven van reacties die deze uhmm…interacties teweeg kunnen brengen. Frustratie, liefde, gezeur, hoofdpijn, lachen, verdriet, blijheid, opgewondenheid maar soms kost het ook bakken met energie maar het geeft ook weer energie. Maar hoe deal jij nou de hele dag door met al deze gevoelens, gedachten en lichamelijk reacties? En sterker nog train of oefen je weleens in contact met de ander. Dat je bijvoorbeeld recht voor je baas gaat staan met de neuzen op 10 cm afstand en zegt ‘even voelen hoe dit voelt’. Of als je in de rij staat bij de kassa en iemand staat in je nek te hijgen, maar door een gebrek aan hapto heeft hij dat zelf niet door. Dat je dan rustig teruggeeft: ‘Jouw warme adem in mijn nek kriebelt eenbeetje, dat voelt niet echt gepast dus zou je een stapje naar achteren willen doen.’
Nou daarom is hapto dus hot, je hebt er veel aan in het dagelijks leven.Je blijft rustiger als je baas zeurt of je vrouw, vader of schoonmoeder. Jeleert herkennen dat deze gevoelens van jou zijn en dat je er wat mee kunt wanneer je dichtslaat, je opgelaten voelt of wanneer je opgezadeld wordt met iets waar je niet op zit te wachten. Je leert herkennen wat energie kost en watje energie geeft. Je leert zelfs herkennen waarom je regelmatig hoofdpijn krijgt in bed als je er net samen met je man in ligt…Prachtig toch? Dat die hapto niet eerder is uitgevonden! ‘Uhm…sinds wanneer?’ Frans Veldman was de grondlegger van de haptonomie. Haptotherapie is de toepassing daarvan maar laat die -therapie of -nomie maar weg dat klinkt minder sexy dat stamt nog uit 1942.
# Haptonomie # Haptotherapie # Hapto # coaching # persoonlijke ontwikkeling